Välja typ av liner – fabrikssydd eller platssvetsad

Liner IMG_2590

En sak är att välja vilket utseende man vill ha på sin liner. Det har vi skrivit om här. Denna artikel handlar mer om kvaliteten på liner. Linertjockleken och hur linern tillverkas samt kommer på plats i poolen.

2 typer av liners

Det finns två olika typer av liners, den fabrikssydd och den måttsydda. Den måttsydda, som ofta kallas för platssvetsad, syr man på plats. Det vanligaste är att man köper den fabriksydda då det är knappt hälften av priset jämfört med den måttsydda linern. Fördelarna med den plastsvetsade är att den är tjockare, och förväntas vara mer hållbar. En fabriksydd håller ungefär i 10-15 år medan en plastsvetsad kan hålla betydligt längre. Du kan ha högre temperatur på vattnet utan att linern tas till skada och den är inte heller lika känslig mot solljus.

Montering liner

Monteringen av måttsvetsade, fabrikssydda liners, är inte en del av priset till skillnad från vid köp av den platssvetsade. Monteringen av en fabriksydd liner kostar ungefär tio tusen att köpa, vilket utförs av de flesta poolbyggare. Lite komplicerat är det, eftersom poolen successivt måste fyllas med vatten innan utskärning för breddavlopp och lampor kan göras. Ingenting får gå fel här, utan håltagning måste ske på rätt ställe för att inga läckor eller andra problem ska uppstå med veckbildning el dylikt. Vill du sätta linern själv så kan du följa våra instruktioner! Då sparar du både tid och pengar.

Här kan du läsa mer om att montera liner.