Tips när du ska köpa en pool

Den här delen av våran hemsida och i förlängningen inledningen till vår guide som handlar om att köpa pool.
Det finns ett antal tips och råd när det kommer till att köpa pool.
Det ena är att man ska välja entreprenadform.
Det handlar om hur mycket du kan spara på att fundera genom vad du vill ha för typ av pool och vilken support du behöver under den tiden du ska köpa pool.
Väldigt mycket kring att köpa pool handlar ju om att välja en poolleverantör som du som konsument får förtroende för.
I den här kursen som vi anordnar och på internet på vår hemsida så har vi ju redan valt en leverantör.
Mest för att de vi har tillgång till den leverantörens utställningar och så plus att vi har fattat tycken för den pooltypen. Men du som konsument bör lista vilka delar du tycker är viktiga så du vet varför du gör ett medvetet val som konsument.

Så är det ju bra att fundera igenom just poolsystemets olika plus och minus, för och nackdelar.

En sådan stor för och nackdel är hur väl poolsystemets passar in på just dina förutsättningar. En sådan förutsättning kan vara att du vill ha en tyst pool. Med det menas att du inte vill att poolvärmepumpen (om du nu värmer upp med en sådan) ska gå så ofta.
Två viktiga förutsättningar för detta är att pumpen ska gå så tyst som möjligt. Men du bör också välja en så isolerad pool som möjligt. Då läcker poolen mindre värme och du behöver inte värma upp vattnet hela tiden.
Har du tex grannar så vill man ju att poolvärmepumpen inte ska gå så mycket. Det medför att man inte vill släppa ut värmen. Så det talar för att ha en isolerad pool.

Poolproblem – offertintagning Vanliga problem är när man ska ta in offerter. Vanligtvis när man bygger pool är att man jämför ”äpplen” och ”päron”. Därför är det viktigt att du själv är insatt i hur du ska handla upp poolen. Då är det mycket viktigt med val av poolsystem vad som ingår. Alla leverantörer jag känner till har lockpriser alltså när du ser att en pool kostar under hundra tusen för allting alltså inklusive allt material. Då ska du reagera och tycka att det är mycket billigt. Där finns oftast någon sorts av luring vid köp av materialet. En vanlig sak när det är så billigt är att det är en dålig liner. Linern är mycket viktig i poolprojektet då den ska skydda poolen länge. Det är ju alltså för de poolsystem som har en liner men det finns också plastpooler. Det är en fördel med att ha en plastpool men också en nackdel att du inte har liner. Om du t.ex får en repa i poolen så kommer du behöva byta ut hela poolen istället för bara byta ut linern. Vilket kan vara en kostnad på 100 000 kr istället för 20 000 kr. Sedan kommer du också behöva gräva upp hela plastpoolen det är alltså ett stort jobb. En stor fördel med liner på långsikt är som sagt att den är bytbar vilket gör att du sparar pengar till skillnad från att byta ut en hel plastpool.
Ett annat problem som kan uppstå är isolering. Hur varm vill du att din pool ska vara? Om du vill ha en kall pool det vill säga runt 20° fungerar det med de mesta. Men om du vill ha en varm pool alltså upp mot 29° då läcker poolen som ett såll om du inte har isolering. De som endast har lockpriser brukar inte god isolering vara inräknad i. Då finns där antingen dålig isolering eller en isolering på endast 10cm vilket är för lite. Den fungerar alltså inte om du ska hålla 29° värme inne mot 10° kall mark. Då vandrar kylan ut mycket snabbt. En husgrund har minst 300mm isolering för att just hålla värmen på plast. Det är extra viktigt i husgrunder då golvvärmen värmer upp hela huset. Man vill inte att golvvärmen ska gå ner i marken.
Ett tredje problem är att man underskattar kostnaderna i de olika stegen. Just med offertintagning måste man tänka igenom allt. Men en av de delarna som är lätt att underskatta är grävningen och påverkan på mark. Om du t.ex inte har markskydd som skyddar marken från grävmaskinen kommer hela din gräsmatta bli demolerad i princip. Att återställa allt det där kommer därför att kosta.
Ett annat vanligt klagomål vi får är att framförallt betongpooler vid offerter vid offertintagandet inte estumerar betong. Du kan beställa en pool ofta då termopool och den ser rätt billig ut. Men på riktigt så är den mycket dyrare då betongen är 10-20cm tjock gånger omkretsen i hela poolen. Alltså poolväggarna och i poolgrunden och så blir de oerhörda mängder betong gånger tusen kronor per kubik. Det där är alltså en stor kostnad som många ofta missar, så tips är glöm inte bort betongen.