Uteplats; en jakt på både sol och skugga

Att välja plats för poolen är ofta bland det första man gör när man börjar leka med tanken att bygga pool. Kanske har du redan från början en given plats i trädgården, men många finner det svårt att bestämma utifrån var faktorer såsom sol och skugga.

Jakten på sol för poolbadande är ibland överdriven

pool i solen

Många tänker att både poolen och hela terrassen eller uteplatsen måste ligga i fullt solläge. Självklart bör delar av terrassen ha direkt solljus, men det kan också vara en fördel att exakta platsen varierar över dagen i takt med att solen vrider sig dig. Tänk därför igenom hur användningen av poolen förhåller sig till solens vandring över tomten. Tänk också på terassen. Det är där du sitter och vaktar barnen. Man vill kunna ha lite skugga också. Solen är jätteviktig, men glöm inte skuggan.

Skugga kring poolen är ofta underskattat

placering pool skugga
Många missar också att man faktiskt vill ha skugga när det är riktigt varmt, och att det är just då som man verkligen nyttjar sin pool hela dagen. Då kan det till och med vara lite jobbigt att inte ha skugga, vilket vi märkt av egen erfarenhet. Jag skulle därför vilja säga att en av de  saker som är viktiga att tänka igenom vid val av poolens och uteplatsens placering, är att platsen inte bara har sol hela tiden utan även skugga. Att man tänker igenom var det finns naturlig skuggor, eller om man ska bygga upp skuggpartier med parasoll eller på annat sätt – för att det kommer ni att behöva!

Andra saker är viktigare – här är några

Utifrån egen erfarenhet tycker vi att följande detaljer kan vara nog så viktiga att tänka på snarare än att bara fokusera på solen

  • Uppsikt från huset, inifrån och utifrån
  • Undvika nedfall från träd och buskar
  • Insyn från grannar och vägar

Uppsikt på poolen från huset, inifrån och utifrån

uppsikt utsikt pool kök
Att ha barn som badar i poolen och du behöver gå ifrån snabba stunder kan vara ett stressmoment. Därför är det inte en dum ide att tänka igenom placeringen av din pool utifrån hur du enkelt kan se dina barn från exempelvis köket. Annars måste du stänga poolen (skydd och allt) om dina barn inte kan simma. Det kan bli ett himla springande, öppnande och stängande. Tänk igenom hur du kommer använda poolen.

Undvika nedfall på poolen från träd och buskar

Undvika nedfall från träd pool
Träd och buskar är ett gissel när det kommer till nedfall i och omkring din pool- Kan du undvika stora träd genom att ändra din placering så kan det vara att rekommendera. Detta går hand i hand med att undvika skugga.

Insyn från grannar och vägar

skydd mot insyn pool
Att undvika insyn från grannar och är ett tämligen odiskutabel anledning till att ändra placeringen på en pool. Alternativet kan vara att sätta upp tillåtna och bygglovsfria temporära skydd.