Pooltak

Pooltak för förlängd badsäsong

Främsta syftet med ett pooltak är att det ska skydda den som badar ifrån snö, regn och rusk. Befinner du dig i poolen med ett platstak ovanför så får du en varm ombonad känsla oavsett årstid. Så även om det är dåligt väder ute hindrar det inte från bad, vilket gör att du kan nyttja din pool än mer.

Det finns såklart olika modeller, vissa är lägre i taket och andra är högre.
Alla pooltak påminner dock om ett välvt växthus, och det kan skjutas ifrån när man vill bada och skjutas in när man badat klart. Beroende på hur stort själva pooltaket är kan man ibland bara flytta på halva pooltaket om det är stort men om det är mindre kan man flytta på hela.

 

Pooltakets konstruktion

De flesta pooltak är gjord i plexiglas det är ett lämpligt material då det både släpper igenom mycket ljus och tåler stor belastning. Om det skulle vara så att plexiglaset skulle gå sönder så delas de i ett par delar till skillnad från glas som går i tusen delar.

Det finns också andra former av pooltak där man istället för plexiglas använder  en plast som såsom polykarbonat. Själva skenan och stommen är tillverkad i aluminium.

Ett pooltak kan vara både högt och lågt berodde på vad man har för smak. Den enklaste modellen är mer som ett lock, men kan också vara högt i tak och fungera som ett poolrum.

 

Fördelar med pooltak 

Förutom den förlängda badsäsongen så skyddar pooltak också från olyckor, smuts och skräp i poolen då den inte används. De flesta pooltak är låsbara vilket är en enorm säkerhet när ingen badar. De som köper dessa typer av tak brukar säga att det är prisvärt. Det gäller själva bygget men också de uppvärmningskostnaderna som tillkommer. Eftersom att taket hjälper till att hålla in värmen men också att värma och därför blir det inte lika dyrt.

 

Pooltakets nackdel

Pooltak kräver att det är fäst i  löpskenor som går utmed poolen. Det innebär att du kommer se dessa skenor i ditt däck av trä eller betong som är närmast poolen. Kanske bryr du dig inte om detta, medan andra dock avstår på grund av att man inte önskar se dessa metallaskenor.

 

Krävs bygglov?

En sak man bör tänka på är att ett poltak kan kräva bygglov. Det finns ingen generell regel utan om du behöver bygglov beror på vad din kommun säger. Vissa har bygglov som gäller alla pooltak medan andra har berodde på höjd och bredd. I och med att pooltak blivit mer populära kräver också alltfler kommuner bygglov. Hör därför med din egen kommun vad de har för regler gällande bygglov eller inte.