Behöver du ett poolstaket?

Poolbild 160526

Behövs poolstaket?

En pool är såklart jätteroligt att ha,  men det innebär också ett visst ansvar. Förutom att staketet ska skydda barn ifrån att ramla i, så bör du också tänka på att vilda djur eller grannars djur inte ska trilla i.

För privata pooler finns inga direkt lagstiftande krav om att det krävs en inhägnad, men där finns krav om att poolen ska vara säkrad för olyckor. Detta kravet kan man se på två olika sätt. Enligt Boverkets regler ska det finnas ett 90cm högt staket om det finns en pool som är minst 20cm djup och nergrävd. Det står också att barn inte ska kunna krypa igenom staketet. Där ska även finnas lås på grindarna. Om det inte finns något staket ska det enigt Boverket finnas ett skydd på poolen som ska vara (finmaskigt) det vill säga tätt så att ingen kan trilla igenom.

 

Att tänka på vid design av poolstaket

En poolinhägnad skapar en säkerhet men fungerar också som insynsskydd och ger en privat känsla när du badar. Poolstängslet/muren bör alltså vara minst 90cm för att ge det skydd som behövs. Då det ska vara ett staket som barn inte kan klättra över eller igenom, bör staketet vara relativt tätt. Det är också viktigt att man väljer en stabil konstruktion så den inte lutar vid tryck.

Det finns extremt många olika varianter din poolinhägnad kan ha för design men trä är den vanligaste och ger många möjligheter till individuell utformning. Den enda nackdelen med trä är att staketet bör tvättas och också oljas och målas om i emellanåt. Det ska ju kunna stå emot både väder, fukt och klor.

För poolägare som har en mer modern stil på sitt hus så finns glasstaket kombinerat med aluminium- eller järnram. Dessa staket släpper igenom mycket ljud och ger en luftig atmosfär. Ramen brukar vara enkel att underhålla. Nackdelen är att det syns tydligt om glaset är smutsigt.

Ett vackert alternativ är järnstaket som både är enkelt att underhålla och dessutom har en stabil konstruktion. Järnstaket är dyrt vid inköpstillfället men underhållningen billig och smärtfri.

 

Tänk på!

När du planerar placeringen av poolstaket så är det viktigt att tänka på att det inte bör placeras alltför nära poolen. Du och din familj eller badande gäster kommer säkerligen vilja ha möjlighet att hoppa ner i poolen nämligen. Så skapa inte en snäv ”poolram”  utan placera staketet en bit från själva poolen för en luftig känsla som inte påverkar ditt badande.

Tänk också på att ha många öppningar  in till poolområdet för att det ska kännas inbjudande och du lätt ska kunna släntra in till poolen från trädgårdens olika delar och naturliga gångstråk. Dock är det ur säkerhetssynpunkt viktigt att ha stängbara grindar vid öppningarna.