Ett poolprojekt – Vad ska jag tänka på inför poolbygget?

Att bygga sin pool är ett relativt stort projekt som många idag underskattar. Det kan tyckas enkelt, men är faktiskt relativt komplext jämfört med att bygga en byggnad ovan mark. En nedgrävd pool ska nämligen klara av trycket från både vattnet och marken.

Marktryck och vattentryck – inte att leka med

marktryck och vattentryck för poolen
Poolen ska kunna klara av marktrycket innan den fyllts med vatten, och som fylld på även själva vattentrycket. För att du ska kunna tömma poolen och känna dig trygg att den inte rasar ihop, är det viktigt att du har en stabil konstruktion. En källarvägg exempelvis har ofta samma marktryck som en pool har. Skillnaden är att väggarna i en källarvägg låses fast av hela husets konstruktion. Har man en källare som får ett marktryck på sig så fixeras väggarna av att man har byggt en ram ovanpå huset med bjälklag som gör att marken påverkar husets väggar, men husets konstruktion låses fast av bjälklag och väggar och därmed rör huset inte på sig. En pool däremot är en öppen konstruktion som har tryck från både mark och vatten.

Välj en poolkonstruktion som klarar mark och vattentryck

marktryck och vattentryck för poolen
En pool behöver anser vi klara både avsaknad av marktryck och eller vattentryck. Man vill inte ha kravet att man måste ha vatten i för att ha marktryck och vice versa. Du kanske någongång vill gräva runt din pool, eller för den delen tömma din pool. Det måste poolen klara av. Kontrollera att din valda pool klarar av detta.

Låt dig inte avskräckas av alla byggtekniska problem som en pool kan leda till. Det finns många bra poolkonstruktioner idag!  Genomför man bara sitt poolbygge på ett genomtänkt sätt och tar hjälp av bra hantverkare som kan sina olika delar (vvs, el, bygga, markberedning) för att komplettera sin egna kompetens så ska projektet kunna gå smärtfritt. Och belöningen är stor när du och familjen sedan badar i det blå och njuter!

Poolprojektets olika delar

poolprojektets delar
Ett poolprojektet kan delas upp i ett antal steg där du fattar avgörande val. Dessa val kommer vi att gå igenom.

Steg 1: Inspiration och val av pool!
inspiration pool
Det första steget är att man ska inspireras. Av olika former, funktioner, storlekar och hur du kan förvandla din trädgård med ett poolområde som öppnar upp för nya användningsområden.

Att inspireras för poolen är halva nöjet. Och vi lovar att den som tänkt till rörande poolprojektet får ut en bättre poolupplevelse under många många år framöver.
Det är inte bara poolens utseende utan även poolområdet, soffgrupper, belysning, husets utseende från poolen, växtlighet kring poolen mm mm. Men du måste också tänka igenom om du vill ha pooltrappa, vilket kan bli ursnyggt eller den betydligt billigare poolstegen.

För oss är detta den viktigaste delen så att man verkligen får ut det man vill av poolen. Därför har vi inte en artikel om poolinspiration utan en hel kategori som bara handlar om poolinspiration.

Läs mer om inspiration för din pool i vårt artikelflöde här.

Steg 2: Funktion och poolstomme
pooltrappa
Vilken typ av funktion vill du att poolen ska ha? Ska den vara till för barnen att kunna leka i? Ska du kunna hänga i poolen och kanske ta en öl?  Hur stor pool vill du och kan du ha? Är det okej med lutande poolväggar som vissa konstruktioner har, eller vill du kunna stå i poolen och hänga på kanten, istället för att ligga på den. Kort sagt både inspiration och funktion är viktigt att tänka på!
Synliga och icke synliga tillval till stommen

Val av tillbehör är också ett viktigt steg . Tillbehör i form av lampor som är bra för belysning i poolen, tillbehör i form av skimmer eller det som flödar ut ur poolen och tar emot vattnet och cirkulerar runt det. Val av en poolpump som cirkulerar vattnet, ett tillbehör som ett val av poolvärmepump som värmer poolens vatten. Ett sandfilter och andra typer av rening för att slippa exempelvis alger och skräp behövs också. Ett pooltäcke/pooltak är också väldigt viktigt och detta inte minst när det kommer till hur det ser ut, men också för funktionen då det kommer in väldigt mycket löv och damm från luften och träden, och det ska vara smidigt att ta bort pooltäcket respektive att återtäcka poolen.

En pooltrappa gör poolen mer inbjudande men gör också poolen enklare att stänga och öppna. Samt val av pooltäcke blir enklare än om man har en pooltrappa eftersom stegen ofta gör att pooltäcket slår i stegen. Så lösningen blir ofta inte billigare ändå. En pooltrappa kan vara vid gaveln eller inbyggd i en långsida osv osv.

Steg 3: Poolområdet
Redan innan du anlägger poolen ska du också tänka på hur du vill utforma trädgården runt poolen. Hur ska poolens kringytor användas? Ska du samtidigt bygga en ny altan eller uteplats? Hur ska den se ut och vill du både kunna chilla vid poolen och äta en middag?
En del väljer också att bygga ett utekök eller tom en utbyggnad till huset i form av poolhus i anslutning till poolen. Ett teknikrum eller hus för poolens sandfilter och pump mm behövs också, och där finns en del saker att tänka på vad gäller placering. Kort sagt behöver man alltså göra väldigt många olika val när man ska välja pool innan du kommer till nsta steg 2, dvs att bygga själva poolen.