Montera liner

liner-montering-560pxh

Att sätta en platssvtesad liner görs av ett proffs. När det gäller fabrikssydda liners så låter du antingen en van poolbyggare sköta detta, eller är du med under arbetet eller ger det på det tillsammans med en händig vän. Du ska dock veta att det inte är ett alldeles lätt jobb att sätta liner, och är ett jobb som tar många timmar och kräver minst två personer. Sättning av linern innefattar även att påfyllning av vatten påbörjas. Det är ju nämligen vattnets tryck som i slutändan håller linern på plats och trycker denna ut mot väggarna/kanetrna.

Det första man börjar med är att vika ut den fabrikssydda linern och så att linern ligger rätt placerad med kortsidor och långsidor vilket är ganska logiskt. Här efter börjar ett riktigt pilljobb.

Montering hörn

Linern fästs i överkanten med en snap in list som håller duken på plats. Det är dock viktigt att man inte spänner fast linren för tidigt i spännlisterna utan ser till placeringen är rätt – speciellt innan ni påbörjar vattenpåfyllnaden!

En av de delarna som är svårast när det kommer till att montera en liner är själva hörnen. Se till så att hörnen är rätt redan från börjarn. Du kan trycka till hörnen lite grann – men viktigt att det inte blir för spänt. För om de är för spända blir det ett för hårt tryck på trappan sen. Detta gör att hörnen på poolen speciellt vid trappor och liknande kan behöva lite hjälp att hållas på plasts. Det är nämligen där som det spänns som mest i linern och därför kan det behövas en stopper. Se till att du har de här stopperna redan innan och det är väldigt enkelt, en liten detalj som kostar lite, men som kan se till att du snabbare får styr på dina hörn när du ska montera linern.

Efter du tryckt in hörnen lagom mycket så ska ni snabbt sätta in linern i snap in listen som är fäst i överkanten på poolen och som själva linern hänger i. Vi har varit med om flera gånger där man måste börja om för att man inte fått rätt på denna process hel enkelt – så var noggrann! Det kan till slut bli för högt tryck i hörnen sen det är därför det är bra om man låter linren töja sig lite innan den utsetts för mycket tryck.

Skär ut för utlopp och lampor

När du väl börjar skära i linern för t.ex. bräddavloppet, insprut och lampor då är det extremt viktigt att man är nöjd med placeringen av linern. Skär man på fel ställe så att duken sedan flyttar på sig så har man ett stort problem! En noggrann montering, samt utskärning i takt med successiv vattenpåfyllnad är det generella sättet att undvika problem.

När man är nöjd över sin placering och infästning i snap in listen av linern, är poolen klar för att börja fyllas på med vatten. Vattentrycket kommer trycka ut en hel del ”rynkor” i linern och löser sådant man befarade var ett problem. Successivt kommer man sedan till de olika utskärningsmomenten. Det första man kommer upp till är  lamporna. Tejpa nivån där lamporna börjar så du inte råkar fylla på men för mycket vatten. Använd en fin tejp som inte kommer göra några märken, t.ex. eltejp. Efter man fyllt vatten till lampan skär man ut hål för lampan och skruvar fast lampans yttersida.

Tänk också på att det i detta läge är bra om man kollar så att poolsystemet fungerar, det vill säga så att det inte läcker, så testa därför gärna även lamputtagen och inspruten. Då hörnen måste vara helt innan innan man skär ut inloppen/inspruten.

Allmänna tips för hantering liner

  • Var rädd om linern, du ska absolut inte gå på den med skor när du sätter den och därmed behöver gå på den.
  • I regel har man lagt ut en svart matta under linern som limmas fast. Var noggrann så att du inte skapar limfläckar när du sedan monterar linern. Så – tvätta alltid händerna och inte ha skitiga skor när du monterar linern. Annars bötar pool-linern monteringen med att du ska lägga ut en svart matta. Den ska täcka hela poolen invändigt det vill säga både golv, väggar och trappan. Då får man ofta en rulle med när man köper poollinern och där är det viktigt att det blir tätt, rakt och fint. Så när vattentrycket ligger på är det viktigt att det inte skapas skarvar och sånt som syns. I övrigt är det en komfort känsla som skapas när man går på bottnen och trappan. Det är som att gå på sand även fast du har en gjuten betong pool. Fördelen med liner kontra plastpool, frågan vi ofta får är varför ska man ha en linet när det finns plastpool. Svaret på frågan är att en liner är inbyggd i en plastpool vilket gör att när ytskiktet på en plastpool är utkänt måste poolen bytas. Så fungerar det inte när man har en liner utan du behöver endast byta själva linern då. Det kostar ungefär 20 000- 30 000 att byta ut linern och sen är poolen så gott som ny igen. Detta priset är uträknat om man gör jobbet själv då annars kostar montering 10 000 till. Men i övrigt ska poolen fungera som tidigare.

Man lägger alltså ut den där mattan och skär till den med millimeter passning i alla fall 3-4mm toleras hit och dit är bra då man inte får några väck. Det kan också förekomma andra konstigheter när vattnet trycks på. Så man börjar med golvtrappan och vi har olika filmer som visar hur man gör och vilka verktyg man använder osv. Man använder sig av t.ex. en måttstock men också framförallt rakblad och de bör bytas ut då man ofta utsätter rakbladen för komma i kontakt med hårda ytor. Rakbladen slits därför väldigt mycket och därför kan det bli trubbiga och då blir inte linern rak och fin. Därför är det bra om rakbladen byts ofta.

Om man har en pooltrappa ska man fästa den här mattan med en dubbelhäftande tejp. Om t.ex. poolen är byggd av betong så fastnar den inte lika lätt och därför använder man sig av spraylim så att den dubbelhäftande tejpen fastnar.

En annan aspekt är att det är oerhört viktigt att poolen är ren när man börjar annars får man ju då allt som är kvar under matten kommer ju dit sen. Därför är det mycket viktigt att dammsuga så att inte smuts kommer ner där. Det är en sån grej som är onödigt att betala hantverkarna för när de kommer och tycker det är skitigt. I övrigt så på sidorna har man någon typ av kant, en böjd plåt där du kan sätta den dubbelhäftande tejpen på. Där finns många olika typer av dubbelhäftande tejp men vi rekommenderar den här typen. På kanterna så sätter man den där plåt listen och på pooltrappan limmar man med limmet. Därefter monterar man på duken som då ska vara som ett underarbete till linern. När det kommer till poolväggarna rullar man bara i princip ut mattan. Jag tycker att man ska börja med trappan då det är svårare vid trappan. Man kapar vid både hörn och trappan därför är det bättre om man börjar med trappan för då är det enklare att få raka kanter. När man rullar ut mattan står den ofta upp och sedan rullar man ut den mot väggar och sedan hänger den med medföljande dubbelhäftande tejp. Där behöver man ej ha dubbelhäftande tejp på väggen utan den kan hänga. Ibland kan det bli utbucklingar när man låter den hänga. Man kan låta den hänga lite och töja ut sig. Om den inte skulle hänga kan man ta lite dubbelhäftande tejp på botten så man sträcker ut duken. Men sedan när vattnet kommer då kommer där skapas ett vattentryck som gör att det fixar sig.